Drømme drømmedagbog symboler drømmearbejde drømmegruppe
Drømme drømmedagbog symboler drømmearbejde drømmegruppe

Husk dine drømme


Lea Carlsen - 1 august, 2024

Skriv dagbog om det, du oplever i søvnen

Når du er nysgerrig på dine drømme, har du brug for at kunne huske dem. Derfor får du her gode råd til at skrive drømmedagbog. I en periode hvor du skriver drømmene ned, samler du symboler og fortællinger fra søvnen, og du vil sikkert bemærke, at drømmene forandrer sig. De bliver tydeligere, symbolerne anderledes og fortællingerne mere komplekse.

Du kan vælge at intensivere arbejdet med drømmen i terapi eller drømmegrupper og få en større forståelse for det, du oplever i nattens fortællinger.

Efter de gode råd til din drømmedagbog, henviser jeg sidst i teksten til bøger og podcast, hvor du kan fordybe dig mere i drømmearbejde og symbolforståelse på egen hånd.

 

Gode råd til at huske drømme

Forbered dig

Allerede mens du gør dig klar til at gå i seng, kan du beslut dig for, at du vil huske din drøm i nat. Så er du allerede lidt i gang med drømmearbejdet.

Hav notesbog og kuglepen eller blyant liggende klar ved siden af sengen. Gør det let at få fat i dem, også når du vågner med en drøm midt om natten. Tænk også over, om du har brug for at kunne tænde lidt dæmpet lys.

Du kan indtale drømmen på mobiltelefonens diktafon, men vær opmærksom på, at en telefon i soveværelset kan forstyrre søvnen. Hvis du let bliver fristet til at tjekke nyheder eller sociale medier, kan du indstille telefonen, så det kun er diktafonen, du har adgang til om natten.

Sover du sammen med andre, kan du lægge notesbog eller telefon klar i et andet rum, hvor du nemt kan tænde lidt lys om natten eller tidligt om morgenen.

Når du vågner

Vågner du af dig selv, vil det normalt være efter en drømmefase, hvor du bedst vil kunne huske drømme. Det gælder også, hvis du vågner midt om natten. Skriv drømmen ned, inden du står ud af sengen eller lægger dig til at sove igen. Selv om drømmen er helt tydelig, når du vågner, vil den hurtigt forsvinde.

Er det et vækkeur, der får dig ud af søvnen, er det ikke sikkert, at du husker en drøm. Men prøv at blive liggende lidt og lade drømmen komme tilbage til dig.

Vend dig eventuelt i sengen, som du lå, mens du sov. Når din krop finder ind i sovestillingen, kan drømmen også melde sig igen.

Hvis der ikke er en drøm, så skriv, hvordan din stemning eller dit humør er. Når du skriver det ned, forbereder du dig på at huske mere en anden gang.

Skriv drømmedagbog

Skriv drømmen ned, så snart du vågner. Det gælder også, selv om det kun er brudstykker, enkelte billeder eller et ord, du husker.

Logik og rækkefølge er mindre vigtigt, bare lad billederne komme. Langsomt vil drømmen forme en fortælling, der har sin egen struktur med begyndelse, midte og slutning. Der er en indre logik i drømme, som du tilegner dig, når du arbejder med dem.

Du kan notere dato og et par stikord om, hvad der skete dagen før drømmen. Foregår der noget vigtigt for tiden? Er der en samtale, en tanke, et eller andet, der fylder for dig lige nu?

Begynd drømmearbejdet

Efter en tid kan du begynde at skrive lidt mere om drømmene, når du vil arbejde med dem. Hvad undrer du dig over? Hvad forbinder du umiddelbart med drømmen. Personer, stemninger, symboler og steder. Hvad får de dig til at tænke på? Ingen svar er rigtige eller forkerte, så du kan associere helt frit.

Efter en periode med flere drømme, kan du læse tilbage og se, om der er noget, som gentager sig, eller om der sker en udvikling.

Det kan være spændende at fortælle andre om drømmene. Men del kun dine drømme med fortrolige, der har respekt for indholdet. Det kan føles sårbart, hvis andre ser drømmene som noget fjollet eller syret, og du selv har en mere nysgerrig indstilling.

Tag drømmene med i terapi eller drømmegruppe, så du får erfaring med, hvordan du selv kan arbejde videre.

 

Læs med her, hvis du vil sikre dig en plads i drømmegruppen, som starter tirsdag den 22. oktober 2024.

Litteraturliste

Jørgen Groth: Drømmearbejde – om at anvende det ubevidste symboler. Frydenlund (2014)

Ole Vedfelt: Drømmenes dimensioner. Gyldendal (2007)

Ole Vedfelt: Din guide til drømmenes verden. Gyldendal (2012)

Podcast om drømme og drømmearbejde

Drømmespejlet Dansk podcast med forsker Michael Rohde og journalist Cecilie Sønderstrup, der tolker lytternes drømme. (Linket sender dig programmets side på Radio4.)

This Jungian Life Amerikans podcast med de jungianske analytikere Deborah C. Stewart, Lisa Marciano og Joseph R. Lee, der analyserer drømme og  formidler emner inden for jungiansk psykoterapi og drømmeanalyse. (Linket sender dig til hjemmesiden, hvor du finder både artikler og podcast.)

Den forbudte skole Dansk podcast, hvor Alexander Griat og forskellige gæster diskuterer blandt andet jungiansk analyse, drømme og terapi. (Linket sender dig videre til Spotify.)